Interakcje między żywnością a lekami, których należy być świadomym

Niektóre grupy żywności i napojów mogą powodować niebezpieczne reakcje zdrowotne, gdy są przyjmowane z określonymi lekami. Dowiedz się, jak unikać mieszania tych leków ze sobą i poproś o radę lekarza lub farmaceutę.

Być może jesteś jedną z tych osób, które nie mogą pić soku grejpfrutowego z powodu leczenia obniżającego poziom cholesterolu. To dlatego, że sok grejpfrutowy może zwiększyć siłę działania leku, a tym samym zwiększyć ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Ale wiele innych pokarmów, uważanych za część zrównoważonej diety, jest również ryzykownych, jeśli chodzi o interakcję z lekami.

Niebezpieczne reakcje zdrowotne

Nie oznacza to, że te pokarmy powinny być zakazane, ale że należy zachować ostrożność. W większości przypadków zaleca się odczekanie od dwóch do czterech godzin pomiędzy zażyciem leku a spożyciem danego pokarmu lub soku.

Banany, zielone warzywa liściaste, pomarańcze

Ta grupa żywności nie powinna być mieszana z inhibitorami ACE, które są stosowane w celu obniżenia ciśnienia krwi lub leczenia niewydolności serca radzi kardiolog Ewa Podolecka-Zabiegała. Interakcje mogą również wystąpić z niektórymi lekami moczopędnymi, przepisywanymi w celu zmniejszenia retencji płynów i leczenia wysokiego ciśnienia krwi. Wszystkie te produkty są bogate w potas, który ułatwia przekazywanie sygnałów elektrycznych do komórek. Jeśli spożywasz je z lekami, możesz zwiększyć ilość potasu w organizmie i spowodować nieregularne bicie serca lub palpitacje serca.

Brokuły, brukselka, kapusta, szpinak

Unikaj łączenia kapusty z lekami rozrzedzającymi krew. Pokarmy bogate w witaminę K, takie jak zielone warzywa, mogą zmniejszać zdolność leków do rozrzedzania krwi. U niektórych osób z chorobami serca może to wywołać zawał serca lub udar mózgu.

Napoje bezalkoholowe z ibuprofenem

Napoje gazowane, takie jak Cola, zawierają dwutlenek węgla, który utrzymuje ich musujący smak. W procesie tym powstają kwasy, które uszkadzają cienką warstwę pokrywającą tabletkę i regulującą uwalnianie jej zawartości w żołądku. W związku z tym lek rozpada się zanim dotrze do celu.

Lukrecja

Roślina lukrecji czarnej, jak również suplementy wykonane z wyciągu z lukrecji, nie działają dobrze z lekami stosowanymi w leczeniu niewydolności serca i nieprawidłowego rytmu serca. Najlepiej też nie spożywać jej z większością leków na ciśnienie krwi, rozrzedzających krew i doustnych środków antykoncepcyjnych. Lukrecja, w przeciwieństwie do cukierków o smaku lukrecji, zawiera kwas glicyryzynowy, który może powodować nieregularne rytmy serca, zmniejszać skuteczność większości leków na ciśnienie krwi, nasilać skutki uboczne leków rozrzedzających krew, a także podnosić ciśnienie krwi i obniżać poziom potasu w przypadku przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Sery, jogurty, mleko, suplementy wapnia

Wapń zawarty w produktach mlecznych może zaburzać zdolność organizmu do pełnego wchłaniania antybiotyku tetracykliny. Ogólnie rzecz biorąc, tetracyklina działa najlepiej, jeśli jest przyjmowana 1 godzinę przed lub 2 godziny po posiłku.

Alkohol, awokado, banany, czekolada, kiełbasa

Nie należy mieszać tych pokarmów z lekami stosowanymi w leczeniu zakażeń bakteryjnych.  Dzieje się tak, ponieważ zawierają one tyraminę, pochodną aminokwasu, która może podnosić ciśnienie krwi. Tyramina występuje również w żywności dojrzewającej, kiszonej, fermentowanej lub wędzonej. Alkohol i metronidazol mogą powodować nudności, skurcze żołądka i wymioty. Leki psychotropowe i alkohol: bardzo wysokie ryzyko wystąpienia senności. W przypadku leków, które zmniejszają czujność, spożywanie alkoholu jest zdecydowanie odradzane. Ryzyko jest zwiększona senność i gwałtowne zmniejszenie refleksu (co czyni go niebezpiecznym do prowadzenia samochodu), a nawet stan dezorientacji psychicznej w niektórych przypadkach.

Herbata lub kawa z lekami przeciwpsychotycznymi

Osoby, które cierpią na schizofrenię lub są dwubiegunowe zażywają leki przeciwpsychotyczne. Dla nich kofeina może być niebezpieczna, ponieważ istnieje ryzyko, że ich ciśnienie krwi stanie się niebezpiecznie wysokie – przestrzega dietetyk Katarzyna Łokieć.

Woda, bezpieczeństwo i komfort

Zawsze ważne jest, aby podczas przyjmowania leków w postaci stałej (tabletki, kapsułki) pić wystarczającą ilość wody, np. 200 ml szklanki wody. Ma to na celu zapobieganie utknięciu leku, a także lepsze rozcieńczenie go w żołądku, aby mógł przejść do jelita, ponieważ z fizjologicznego punktu widzenia odpowiednia objętość wody pozwala cząsteczce (lekarstwu) szybciej przejść do jelita, gdzie z reguły jest masowo wchłaniana.

Zjawisko to opiera się na cyklach trawiennych aktywowanych przez mięśnie gładkie żołądka, dlatego wypicie 200 ml wody z reguły powoduje szybszy efekt. Bardzo przydatny np. przy bólach głowy lub gorączce podczas przyjmowania leków przeciwzapalnych.

Najczęściej zadawane pytania
(FAQ)
Dlaczego ważne jest unikanie mieszania niektórych pokarmów z lekami?

Unikanie mieszania niektórych pokarmów z lekami jest istotne, ponieważ może prowadzić do niebezpiecznych reakcji zdrowotnych i wpływać na skuteczność leczenia.

Dlaczego zaleca się odczekanie od dwóch do czterech godzin pomiędzy zażyciem leku a spożyciem niektórych pokarmów?

Odczekanie od dwóch do czterech godzin między zażyciem leku a spożyciem niektórych pokarmów pomaga uniknąć niebezpiecznych interakcji, umożliwiając bezpieczne wchłanianie leku.

Czy ważne jest picie odpowiedniej ilości wody podczas przyjmowania leków w postaci stałej?

Picie odpowiedniej ilości wody podczas przyjmowania leków w postaci stałej, takich jak tabletki czy kapsułki, pomaga zapobiegać utknięciu leku oraz przyspiesza jego wchłanianie, poprawiając skuteczność działania.

Kategorie: leki

video konsultacjeinterakcje między żywnością a lekamidietetyk